Naposledy aktualizováno: 20.03.2024 19:03:21
Na úvodní stranu

Místní knihovna v Miloticích

2024 - cestovatelská beseda s Jiřím Márou a jeho ženou na téma Severní Amerika a Havaj 

Ve čtvrtek 22.2.2024 přijel do knihovny cestovatel, spisovatel a dokumentarista Jiří Mára st.s manžekou a pro žáky 9. tříd udělali besedu o jejich cestě 10 státy USA + na Havaj. Manželé se svými dětmi podnikly mnoho cest, z nichž vznikla spousta knih, dokumentů i fotografií. Převážně byl hlavní osobou a motivátorem syn Jirka, trpící svalovou distrofií a jeho nezměrná touha po poznávání a zájem o cestování. Protože rodiče chtěli, aby syn  na své krátké a těžké vymezené životní pouti zažil ty nejkrásnější chvíle, navšívili postupně na 60 zemí světa. Většínu z nich s Jirkou na vozíku. Právě syn byl ten, kdo cesty vymýšlel, do puntíku plánoval itinerář a taky si bezezbytku cesty užíval. A z jedné z cest po Americe byla i dnešní přednáška. Musím říct, že byla výborná a skvěle zpracovaná. Promítání fotek střídala krátká videa a vše bylo doplněno podovým a místy vtipným výkladem manželů. Hodina a půl přednáška uplynula ani nevíme jak a další půlhodinu odpovídali Márovi na naše dotazy. Dětem se beseda líbila (a ne jen proto, že tím "zabily" 3 vyučovací hodiny :D ). Myslím, že nebyli manželé v Miloticích naposledy, protože jejich vyprávění se dá poslouchat donekonečna.

 

2024 - Návštěva dětí 5.tř. ZŠ 

V úterý 23.1.2024 přišly do knihovny děti 5. tř. ZŠ, aby jsme společně probrali téma: SCI-FI // FANTASY // HORROR. Probrali jsme rozdíly mezi žánry, jejich specifika a příklady na knižních postavách nebo příbězích. Pak jsme si vybrali a povyprávěli jednoduchou pohádku - tentokrát o Perníkové chaloupce. Následně se děti rozdělily do 3 skupin.  Jedni  pohádku přepsaly ve stylu sci-fi, druhá skupina ve stylu fantasy a třetí hororově. Na závěr jsme si tyto up-gradované pohádky přečetli. 

2024 - Bc. Kateřina Holešínská  - přednáška

beseda_katka.jpg

V neděli 14.1.2024 měla v knihovna přednášku p. Bc. Kateřina Holešínská na téma: Zacyklenost života aneb proč se někomu daří a jinému ne (všechno se vším souvisí). Paní přesnášející, téma i jeho podání byli prostě vynikající. Škoda, že publikum bylo nepočetné. Jsem přesvědčena, že by nadchlo spoustu lidí. Zvlášť ty, kteří se nad daným tématem zamýšlí, zakoušejí je nebo je jen zajímají problémy s ním související. Nejen že je paní Holešínská rodinná terapeutka (a troufám si říci, že fakt dobrá), ale zároveň si sama v životě prošla těžkým obdobím, takže není jen "teoretička". Zároveň má dar velké empatie a umí pojmenovat problém i jeho možné řešení či přijmutí krátce jasně a jednoduše. Takže jsme se dozvěděli např.: - jak moc dokáže ovlivnit rodič (učitel, sourozenec, nebo nějaký zážitek, ....) člověka i na celý život, a to i jen nevinná poznámka či rádoby správný způsob výchovy. Jak nás toto dokáže v životě  zacyklit tak, že aniž bychom to tušili, směřujeme svůj život, nebo v určitých situacích reagujeme, proti vlastnímu naturelu či nastavení. Jak je důležité toto pojmenovat, pochopit, přijmout a nakonec z toho umět i vystoupit. Protože se paní terapeutka začala v současné době zaměřovat na problémy dětí, jejich život a problémy v dnešním světě a v rodinách, dala by se poslouchat ještě hodně dlouho. Samozřejmě něco  jiného  si z přednášky odnesl ten, který si jen přišel poslechnout zajímavé téma a něco jiného ten, kdo má nějaký problém a spoustu věcí si napasovat přímo na sebe. Každopádně tuto přesnášku hodnotím velmi vysoce.

 

2023-Návštěva dětí ZŠ - Povídání o Vánocích 15.12.2023

V pátek 15.12. navštívily knihovnu postupně 1. a 2. třída ZŠ. Povídali jsme si o Vánocích, vánočních zvycích, vánočních knihách a příbězích a nakonec si udělali papírového andělíčka. K dotvoření atmosféry hrály koledy, pil se čaj a jedli perníčky. 

2023-Noc s Andersenem 31.3.-1.4.2023

2023_nsa_plakat1.jpg

Tak a nocování máme za sebou :-) . Letos nás bylo: 31 dětí 1.-5.tř. + 6 starších dětských skautských pomocníků a já, jako jediný dospělák. Ale od začátku..... Nocležníci se scházeli mezi půl sedmou a půl osmou večerní. Po  přivítání a nastínění si toho, jak bude celá akce probíhat, si děti převzali Skautíci a hráli se venkovní hry. Kratší deštík nás zahnal zpět do knihovny už po půl hodině, ale neva. I ta půlhodina vysílila děti natoli, že už byly zralé na občerstvení. A fronta na záchod. Pak jsme měli asi jednu "vyučovací hodinu = 45minut) povídání si o různých výročích, které připadají na tento rok. Takže jsme si něco řekli o ilustrátorce a malířce Heleně Zmatlíkové, spisovatelce, ilulstrátorce a výtvarnici Daisy Mrázkové, o studiu Walta Disneye, o Ferdovi mravencovi a probrali jsme den ptactva a letošního ptáka roku - poláka velkého. Následovala svačina. A fronta na záchod. Poté se děti rozdělily do skupinek po 3 a dostaly 6 pracovních listů s hádankami a kvízy. Jeden obsahoval otázky z témat, která jsme chvíli předtím probírali, dva byly s hádankami z pohádek a tak různě. Následovala svačina. A fronta na záchod. To už vrcholilo napětí, kam se půjde na stezku odvahy. Protože se vždy nějakým způsobem řídíme dle pohádky, básně nebo pověsti, když děti uslyšely, že budu číst baladu Vodník, od K.J.Erbena, bylo všem okamžitě jasné, že se jde k rybníku. Napřed si ale vyslechly část básně v originále a aby i malé děti pochopily o co je, zbytek jsem jim dovyprávěla vlastními slovy. Jen poslední 3  sloky jsem jim zase odrecitovala (a pro malé znovu přeložila do současné češtiny :D ). Jakási dávná pověst praví, že pokud někdo zapálí více než 5 svíček některý z pátečních večerů u jakéhokoliv rybníka, osvobodí tím dušičku zabitého vodnického dítěte. A pokud se tak stane v blízkém období Velikonoc, je naděje, že už bude země vydávat své poklady, které se nacházejí tam, kde se děje něco tajuplného. Takže úkol zněl jasně: osvobodíme dušičku a ještě možná najdem poklad. Jen jedna z holčiček se rozhodla, že to bude bezpečnější doma v posteli, tak si pro ni maminka přišla, ale ostatní se rozhodli,že půjdou. Ty bohácnejší jsme drželi za ruce, nebo šli uprostřed. Naštěstí už nepršelo, mokro moc nebylo a zima také ne. Jo ještě samozřejmě proběhlo občerstvení a fronta na wc.

Přes mostek, akácím a kolem odchovny jsme se dostali na začátek rybníka. Tady každá skupinka dětí obdržela zapálenou svíčku, kterou postupně odnesli k "hrubáku", kde už kupodivu hořela někým zapálená svíčka. Trošku nám vyděsily zvuky noci, křičely kachny a labutě, sem tam nějaký pták a do toho se ozýval občasný tichý pláč dítěte. Ten však najednou ustal v momentě 5 zapálené svíčky. O kus dál našly děti u informační cedule starý svitek, kde bylo napsáno  poděkování za záchranu a informace, že prý na konci rybníka směrem  ke škole se nachází možná poklad. No, chvíli to trvalo, ale našli jsme ho! Plná truhlice zlaťáků.

Do knihovny jsme se vrátili po půl jedné. Proběhla svačina a dloouuuhá fronta na wc. Zhodnotili jsme kvízy, rozdali odměny a děti se začaly ukládat ke spánku. K usínání jsme jim přečetla 2 kapitoly   Kroniky města Kocourkova a když malí usnuly, větší chtěli ještě nějakou baladu a to Svatební košily. O půl druhé jsme jsem zhasla lampičku a za chvíli chrupkali všichni.

Ráno jsem dětem přivezla koláčky a sýrové pletýnky ke snídani. Mohly si vybrat ze dvou druhů buchet, které jako tradičně napekla Lenka Škrobová (které tímto moc děkuji :-) ). K dispozici byl pořád ve 2 várnicích teplý čaj. Všechny děti dostaly část pokladu, lízátka, lentilky, upomínkovou záložku a upomínkovou pohlednici. Někteří podle včerejších zásluh dostali i čokoládu. Následovala ještě hodinka venkovních her a o půl deváté odešla poslední nocležnice. 

Sluší se poděkovat obci za přispění na sladkosti a snídani pro účastníky. Dále skautům Valči, Elišce,  Zuzce a Matymu, pod pevným  vedením Radka Škroba a naší Terezce, která mi byla levou i pravou rukou :-) .

 

 

2023- burza knih 10.-12.3.2023

burza_2023.jpg

 

Návštěvníci:             115

Počet prodejců:         18

Nabídnutých knih: 1240

Prodaných knih:      394

 

2022 - spisovatelka Lucie Hlavinková v knihovně

Ve čtvrtek knihovnu navštívila brněnská spisovatelka p. Lucie Hlavinková, která píše knihy pro děti i dospělé. Žákům 3. a 4. třídy ZŠ povídala o tom, jak už se jako malá chtěla stát spisovatelkou. Svůj první příběh napsala už v 6 letech. V dospělosti  vyhrála několik literárních soutěží, získala ocenění od Svazu českých nakladatelů a knihkupců, Literární cenu Albatrosu a spolupracuje s Českým rozhlasem. 

V roce 2015 vyhrála literární soutěž "Hledá se autor bestseleru" nakladatelství Fragment se sci-fi povídkou "Seance", v roce 2016 pak vyhrála literární soutěž Albatrosu s příběhem pro děti "Projekt pes - ten můj", kterou Komise pro dětskou knihu SČKN a Česká sekce IBBY zařadila do katalogu Nejlepší knihy dětem pro rok 2017. Následovali další 2 díly o Honzíkovi, jeho psíkovi Dennym a  kamarádce Monice. Dále napsala další oceňovanou sérii, tentokrát o 3 kamarádkách a koouzelné kočce Fabiole Sesterstvo a...Kniha Sesterstvo a nejoblíbenější barva na světě získala Literární cenu Albatrosu v kategorii Text pro starší děti za rok 2020. Těchto dílů je zatím 5.

Protože jsem tyto knihy četla, můžu za sebe říci, že jsou velmi čtivé a zároveň poučné. Úplně nejvhodnější jsou právě pro děti 7-11 let.

 

2022 - tématické besedy s dětmi 1.-5. tř. místí ZŠ

V dubnu a květnu postupně přišly do knihovny děti z místní ZŠ. 5 besed na 5 témat. Prvňáčci si poslechli, jak se vyvíjela pohádka, druháci jak vzniká kniha a dokonce jsme spolu jeden krátký příběh vymysleli. S třeťáky jsme se věnovali komixu a jednomu z komixových hrdinů Vrťapkovi. Se čtvrťáky jsme probrali vznik bájí a pověstí a protože jedou na výlet do Moravského krasu, přečetla jsem dětem pověst o propasti Macoše. No a s páťáky jsme si řekli, jaký je rozdíl mezi povídkou sci-fi, fantasy a hororem. Měli pak za úkol „upgradovat“ pohádku o Červené Karkulce a to dokonce ve 3 verzích. Na závěr jsme si výsledky za všeobecného veselí přečetli.

2022 - Noc s Andersenem

nsa_2022.jpg

Tak a letošní Nocování máme za sebou. Po dvouleté covidové pauze se nás tu sešlo celkem 34 (25 dětí, 2 dospělí a 6 starších dětí jako pomocníčci). Celorepublikové nocování proběhlo již 1. dubna, ale naše specifická milotická Noc s Andersenem je závislá na počasí, takže jsme ji o jeden týden a jeden den posunuli. A udělali jsme dobře.

V sobotu v sedm večer jsem děti přivítala a oficiálně zahájila akci. Řekli jsme si, u jaké příležitosti se Noc pořádá, kdo je pan spisovatel H. CH. Andersen, co napsal, že v letošním roce mají ještě kulaté nebo polokulaté výročí narození např. Josef Lada, Jaroslav Foglar, Jiří Trnka či Jan Ámos Komenský. Ti kdo nevěděli, teď už ví (snad!) kdo jsou a co napsali či nakreslili. Také jsme probrali datum 1.4., které je vyhlášeno jako celosvětový den ptactva a každý rok se vyhlašuje pták roku. Letos je to ptáček zvonek zelený, kterého podle obrázku uhodl jeden z nejmladších nocležníků Artur. Za to si zasloužil odměnu.

Pak si děti převzali Skauti a před knihovnou s nimi hráli různé pohybové hry. V devět se zase všichni nahrnuli do knihovny, aby se po tak vysilující akci posilnili a napili. Následovaly vědomostní soutěže. Napřed jen ústní odměněné sladkostmi a poté se děti rozdělily do skupinek a vyplňovaly kvízy. To je kupodivu vysílilo také, takže se v mezičase zase občerstvily.

Ve 22:00 jsme se začali věnovat přípravě na stezku odvahy. Téma: Zlatý kolovrat (balada od Karla Jaromíra Erbena). Sice báseň umím celou z paměti, ale dětem jsem ji volně převyprávěla v mírně upravené verzi J. Ale usekané ruce, nohy a vydloubnuté oči se bohužel vynechat nedaly ☺. Smyslem naší výpravy totiž bylo, najít místo, kde se tento krutý čin stal a poté tyto atributy hledat, abychom nebohé dívce pomohli. A to se také stalo. Věděli jste, že se tento čin stal někde mezi Černým kopcem a Šidlenami? Postupně jsme našli obě nohy, obě ruce a dokonce i oči, které byly naštěstí v krabičce. Pak jsme potkali kouzelného dědečka (či co to bylo, protože byla taková tma, že si nejsme jistí a navíc vůbec nemluvil). Jen pokývl hlavou a natáhl ruce. Odevzdali jsme mu tedy nalezené části těla, aby mohl vzkřísit pannu Dorotku a on nám beze slova předal jakýsi svitek. Až u první pouliční lampy u Šidlen, jsme si ho mohli přečíst. Bylo tam psáno, že jsme asi museli vykonat nějaký moc dobrý skutek, že nám moc děkuje. Ale HLAVNĚ! tam byla indicie k pokladu. Blíží se pomalu Velká Noc, země vydávají své poklady a tak jsme se ho vydali hledat. Představte si, že byl přímo v srdci areálu Šidlen. U studny. Truhlička plná zlatých mincí. Pravda, jen čokoládových, protože ta pravá kouzelná noc bude teprve v pátek, ale i tak to bylo skvělé. Nikoho jsme neztratili, nikdo se strachy nepočůral a i těch pár strašpytýlků se postupně přestalo bát.

Do knihovny jsme se vrátili unavení a špinaví asi půl hodiny po půlnoci. Opět proběhlo občerstvení, neboť 2 hodiny bez jídla bylo skoro nad naše síly J, a pak ukládání ke spaní. Boj o místo na spacák letos neproběhl, protože jsme se pohodlně vešli. Jen to všudypřítomné bláto bylo trošku otravné. Taková drobnost nás však nemohla rozhodit. Následovalo zhodnocení stezky, odměna odvážlivcům (Štěpánka, Toník a Elenka) a nálezcům (Toník, Max, Johanka, Vilda, Monča a Andrejka). Pak se zhaslo. Děti chtěly přečíst originální báseň Zlatý kolovrat a poté si ještě poslechly pohádku Malá mořská víla. V 01:40 jsem zhasínala lampičku a všichni jsme usnuli.

Vstávalo asi kolem půl sedmé. Po snídani a chaotickém oblékání a balení jsme se všichni vyfotili a děti vyběhly opět ven zahrát si pár her. O půl deváté odjel poslední nocležník. Každý si s sebou odnesl domů část pokladu, upomínkovou pohlednici, pár časopisů a lízátko. Máme to za sebou a už pomalu plánujeme, co se bude dít příští rok.

Na závěr děkuji za pomoc skautskému vedoucímu Oldovi a jeho pomocníkům Ráďovi, Elišce, Terezce, Valči a Kačce, poté Lence Škrobové za 2 plechy skvělých buchet a nakonec velké díky mé pravé ruce naší Terezce, která mi pomohla vše vymyslet a zorganizovat.

2022 - Burza knih

burza_20211.png

PRODEJCI:          14

NÁVŠTĚVNÍCI:     63                  

                          NABÍDNUTO ks:            PRODÁNO ks:

KNIHY                        1034                         255 

HRAČEK                        42                           14

 

2021 - BESEDA S HYPNOTIZÉREM JAKUBEM KROULÍKEM

kroulik_jakub_kniha_plakat_2020.jpg

V neděli 5.9.2021 naši knihovnu navštívil mediálně známý iluzionista, mentalista a hypnotizér pan Jakub Kroulík. Zároveň je Přijel propagovat vlastní knihu s tím, že pokud by byl do budoucna zájem, mohli bychom se domluvit přímo na hypnoseanci. Přivezl s sebou i svou českoamerickou manželku Claire a bratra Lukáše, který žije v Anglii jako profesionální fotograf.

I přes velkou propagaci této akce na facebooku, webových stránkách, kabelové televizi i v obecním rozhlase se ovšem dostavilo jen 14 posluchačů. Celkem smutné. Myslím, že však ke škodě všech, kteří nepřišli. Jakub je velmi charismatický, příjemný a milý člověk, který hezky vypráví o tom, co ho baví a čím se živí. Bohužel nebyl čas zacházet podrobněji do všech témat, která jsou ostatně dost podrobně vysvětlena v jeho knize HYPNOTIZÉR-hypnóza, její moc a síla. I tak jsme se dozvěděli něco o jeho cestě k hypnóze, o kouzelnických začátcích, o mentalismu, trošku nahlédli po pod pokličku různým léčitelům či jiným mentalistům a nakonec jsme dostali příležitost k otázkám. Takže jsme probrali i jeho názor, co je asi po smrti, jestli věří v osud či zda byla někdy hypnóza zneužita ke zločinu.

Na konci Jakub podepsal zájemcům knihy a vyfotil se s nimi. V knihovně máme jeden výtisk jeho knihy, kterou vřele doporučuju. Je psána velmi čtivě formou rozhovoru novinářky Marty Fenclové právě s Jakubem na různá témata. Od průkopníků hypnózy, přes druhy kouzelnických profesí, vlivu náboženství, různých mentalistech až po jeho vlastní životní postoje. Kdo by se chtěl o Jakubu Kroulíkovi něco více dozvědět či knihu objednat, tak na jeho stránkách hypnotizer.cz. Na závěr bych ještě chtěla upozornit, že se v Hodoníně na kulturním domě chystá jeho vystoupení, kde bude hypnózu předvádět. Zatím není určeno přesné datum, protože je na KD očkovací centrum, ale kdo tam bude chtít, ten si to bude hlídat. Jako třeba já ☺.

2021 - NÁVŠTĚVA PŘEDŠKOLÁKŮ

V pátek 5.11.2021 navštívilo knihovnu 23 předškoláků z místní ZŠ. Děti se seznámily s knihovnou, povídali jsme si, zda mají svou oblíbenou knihu, jak se správně s knížkami zachází, co v nich najdeme. Dokonce si děti zkusily "přečíst" krátkou povídku pomocí obrázků a pak hádaly postavy z pohádek. Když společnými silami našly na dvou obrázcích 10 rozdílů, mohli si vybrat jakoukoliv knihu a prohlédnout si ji. Na závěr obdrželi sladkou odměnu za spolupráci a do školky si odnesly omalovánky, na které už nezbyl čas. Za slib, že nejhezčí obrázek, který vyberou paní učitelky a doručí mi ho do knihovny na nástěnku, jsem jim k omalovánkám přibalila i cenu pro výtěze nejhezčího obrázku.