Naposledy aktualizováno: 01.03.2024 16:30:32
Na úvodní stranu

Místní knihovna v Miloticích

2016 - Noc s Andersenem

 Z 1. na 2.4. proběhla v naší knihovně už 6. Noc s Andersenem. Letošní celorepublikové téma jsme vzpomněli 180. výročí napsání pohádky Malá mořská víla a také 40. výročí jejího českého zfilmování režisérem Karlem Kachyňou. Průběh našeho nocování je v podstatě každý rok  stejný. Ani letos to nebylo jiné. V sedm večer bylo zahájení, kdy jsem si řekli něco o smyslu akce a přečetli pohádku o nešťastné víle. Pak děti vyběhly na hodinku ven, zahrát si takové ty „běhací“ hry. Kolem půl deváté byla vyhlášena svačina a následovaly literární kvízy. Děti se rozdělily po 6ti do skupinek tak, aby v každé byly mladší i starší. Dostaly celkem 5 kvízů různé obtížnosti a půl hodiny na řešení. Nebylo to tak jednoduché, jak se na začátku zdálo, ale snaha se cení. Po půl desáté následovalo to, na co se všichni nejvíce těší – zhaslo se a já jim přečetla báseň, která jim prozradila stezku odvahy. Tedy oprava! Přečetla jsem jim jen část básně a zbytek dovyprávěla. Poklad od K. J. Erbena je báseň velmi dlouhá a děti byly netrpělivé. No a poté jsme vyrazili směr Horky, hledat náš poklad. Abychom mohli dát matce přírodě něco na výměnu, sbírali jsme po cestě lesklé předměty (např.: u stromu oběšence nebo v křoví bludiček), následně prošli lesem duchů, a na jeho konci našli indicii, kde poklad asi hledat. Dopis psal skřítek Horek zvaný Horácio. Ovšem kromě nápovědy zde bylo i varování, abychom nezničili jediný kvítek. Nakonec jsme poklad po delším hledání zdárně našli a všichni se ve zdraví vrátili do knihovny. Po jakéstakés hygieně a stém občerstvení  jsme porůznu poléhali do spacáků. Protože nás bylo letos opravdu hodně, skautští vedoucí a pár dětí šlo spát do vedlejší místnosti klubu maminek. Ještě asi hodinu jsem dětem četla pohádky. Ve dvě hodiny usnul i ten poslední nespavec. Ráno ti první vstávali s kuropěním už před šestou. Přivezla jsem jim z vacenovské pekárny čerstvé ořechové šneky, uvařila čaj, děti navíc vybalily zbytek zásob, takže hlady opravdu nikdo netrpěl. Po sbalení jsem všem rozdala část včerejšího pokladu, upomínkovou záložku a pak se až do odjezdu posledního účastníka hrály venku hry. Do pravého poledne jsem se snažila vrátit knihovnu do původního stavu. Sama za sebe musím konstatovat, že jednou do roka taková akce bohatě stačí J. Snad dětem kromě stezky odvahy a her zůstalo v hlavě i pár literárních informací . Na závěr se sluší poděkovat těm, kdo nám toto nocování nějakým způsobem zpříjemnily – takže opět Obci Milovice za finance na odměny a snídani a také všem maminkám, které napekli buchty nebo dodali jiný proviant. Jen těch sladkostí bylo na můj vkus trochu moc

 

2016 - BURZA KNIH

Na 4. ročník burzy knih, který se konal spolu s dětským karnevalem 18.-.20.3.2016, přišlo 108 návštěvníků.

7 prodejců zde nabídlo celkem 653 knih, z nichž se 184 prodalo. 

 

2016 - Návštěva MŠ V 2/2016

V únoru byly v knihovně všechny děti z místní mateřské školy. 42 dětí.

S dětmi jsme probrali v rychlovce co jsou knihy, jak vznikají, co s nimi nedělat (och těch nápadů!), pohádky, které znají a jak se vyznat v knihovně. V krátkém kvízu hádaly podlé úryvků, z které pohádky jsou a nakonec jsem jim přečetla pohádku O Jabloňové panně. Na závěr všechny dostaly po cukrlátku za správné odpovědi. Malošci šli na autobus, předškoláci si ještě chvíli prohlíželi knihy dle vlastního výběru a pak se vydali pěšky ke škole.

Tak uvidíme, kolik z nich si do budoucna vypěstuje lásku ke knihám a čtení a stanou se z nich v naši čtenáři .

2017 - PŘEDŠKOLÁCI V KNIHOVNĚ

-tvorba leporela, autorské leporelo

V pátek 28.4.2017 navštívilo knihovnu 18 předškoláků. Děti si se zájmem vyslechly paní Hanku Šišperovou, která jim moc hezky a zajímavě prezentovala své autorské leporelo KDE LIŠKY DÁVAJÍ DOBROU NOC - 8 básniček o přírodě doplněných krásnými kresbami její dcery Kateřiny. Poté předškoláčci hlasovali o nejhezčí básničku, kterou byla ta s názvem Koťátko. Dále děti na obrovský papír společně kreslily les a zvířátka či jiné obyvatele v něm. Jak se jim to povedlo, posuďte sami ve fotogalerii. Závěrem si budoucí čtenáři prohlíželi nabídku dětských knížek.   

 

2017 - BURZA KNIH 03/2017

burza_knih_2017.jpg

10 prodejců

805 nabídnutých titulů

231 prodaných titulů

107 návštěvníků

 

 2017 - PŘÍBĚHY LIDÍ Z TITANIKU

titanic.jpg

 V neděli 25.3.2017 proběhla v knihovně poutavá přednáška o všem, co se týká známé „nešťastné“ lodi. Paní bc. Dana Šimková se o Titanic zajímá už od svých 13ti let a za skoro 20 let se postupně vypracovala na odborníka na vše, co se tohoto tématu týká.

Příběhy lidí z Titanicu je její nejdelší přednáška o lodi a jejích pasažérech. V první části se vyprávělo o stavbě, plavbě a potopení Titaniku, o nejnovějších objevech a o současných možnostech, jak si pořídit originální artefakt a kam jít na výstavu. Druhá část pojednávala o osudech asi 40 lidí a zvířat, kteří se na lodi plavili.

Během skoro 4hodinové přednášky jsme viděli skutečné záběry Titaniku ze dne vyplutí, k porovnání tytéž záběry z nejznámějšího filmového zpracování (od J. Camerona s L. DiCapriem), dále  autentický záznam melodie z plyšového prasátka, které se nacházelo v osudnou noc ze 14. na 15. dubna 1912 na palubě a jiné zajímavé věci.

 

2017 - NOC S ANDERSENEM

noc_s_andersenem_2017.jpg

Z pátku 30.3. na sobotu 1.4. proběhla v naší knihovně už 7. Noc s Andersenem. Letošní rok byl věnován pohádkové čtverce z Třeskoprsk Čtyřlístku.

Letos jsme si konečně i zasadili svůj Pohádkovník. Je to jakýkoliv stromeček, který by měl být takový „maskot“ a zároveň upomínka dětem, na tyto andersenovské noci.

Počasí nám nebývale přálo. Večer i noc byli na březen nebývale teplé. Děti se vyřádily venku při společných hrách, poté v knihovně ve skupinkách plnily různé kvízy a hádanky, které se týkaly Čtyřlístku. O půl jedenácté jsme všichni vyšli směr Šidleny za pokladem. Po cestě jsme našli postupně figurky Myšpulína, Bobíka, Fifinky i Pindi. Ty jsme v altánku u Šidlen vyměnili velmi divnému a maskovanému člověku za informaci o přibližném místě pokladu. Nacházelo se až úplně na konci sklepů.

Když už jsme začínali mít pochybnosti o pravdivosti informace, na jednom ze stromů se objevil člověk, ve kterém jsme podle řeči poznali přímo autora komixové čtyřky pana Jaroslava Němečka. Ten nám poskytl další indicii a ta nás dovedla přímo k pokladu.

Do knihovny jsme se vrátili něco po půlnoci. Protože už jsme ostřílení „spáči“, hledání spacího místa a samotné uléhání už trvá jen hoďku. Letos nás bylo „jen“ 55 takže jsme se všichni vlezli  . Následovaly 3 uspávací pohádky a před druhou už spali naprosto všichni.  

Ráno po vydatné snídani následovaly opět hry venku, než se děti rozešly domů.

Závěrem chci opět poděkovat všem, kteří nám toto nocování nějakým způsobem zpříjemnili – takže jako vždy Obci Milotice za sladké odměny a pečivo ke snídani, dále klubu maminek za úžasné buchty a pochopitelně Skautům, bez kterých bych tolik dětí prostě nezvládla  . Nakonec patří velký dík panu Pavlu Grufíkovi, který nám zdarma dodal náš Pohádkovník (moruši bílou). Moc doufám, že se stromek uchytne a současní nocovníci budou jednou vyprávět svým dětem, kdy a při jaké příležitosti jsme ho sadili  .

2018 - Beseda s autorem a historikem Petrem Gruberem - 

VZNIK 1. REPUBLIKY V NAŠICH KONČINÁCH

akce_gruber.jpeg

v pátek 26.10. byla v knihovně přednáška, kde jsme si  kromě připomínky o napjatých chvílích roku 1918 řekli něco i o:

- generálu Aloisi Podhajském, který se účastnil velení Slovácké brigády při potlačení povstání v Brně 

- prvorepublikovém legionáři a poválečném generálu Šimonovi Drgáčovi z Mutěnic – vězně za války i po ní 

- o stávce v Hodoníně v roce 1920, která měla dopad na široké okolí

Dále jsme se mohli podívat i osahat původní artefakty – dobové dekrety, vyznamenání či uniformu.  

Přítomen byl i vnuk armádního generála Drgáče, aby nám zprostředkoval živé vzpomínky na dědečka.

Původně jsme chtěli vysadit i jeden ze tří STROMŮ REPUBLIKY, v naší obci, ale stavební činnost okolo knihovny nám to znemožnila. Lípu tedy vysadíme s dětmi na jaře při Noci s Andersenem.

 

2018 - Burza knih 13.-15.4.2018

burza_2018.jpg

statistika:

-       9 prodejců 

- 1097 ks nabízených knih

-   225 ks prodaných knih

-  100 návštěníků

 

2018 -  Noc s Andersenem 23.3./24.3.2018 

nsa_2018.jpg

Osmé nocování v knihovně je za námi. Letos nás bylo celkem 55. 50 dětí od 6ti do 11ti let, 3 13ti letí pomocníci a 2 dospělí (já a skautský vedoucí Olda). Bylo to náročné, ale vše jsme zvládli, nic (a hlavně nikdo J) se neztratil(o), nerozbil(o) nebo nezranil. Malinké problémy typu, že nám vytekla hned na úvod 10l konvice horkého čaje a pak se vařil čaj po hrnečkách, že se o půlnoci začali odkudsi ze škvír rojit okřídlení mravenci, nebo že před knihovnou je jedno velké staveniště… nás prostě nerozhodilo J. Trošku byly obavy z počasí, ale nebylo to tak strašné.

Kolem sedmé se děti začaly scházet. No pravda, asi 20 jich stepovalo před knihovnou už od pěti, aby si zabraly ty „nejlepší“ spací místa. Asi do osmi se venku hrály různé hry a dětí postupně přibývalo. V půl deváté se všichni nahrnuli dovnitř, abychom oficiálně zahájili Noc s Andersenem. Na začátku jsem těm, kteří nocovali poprvé vysvětlila k jaké příležitosti vůbec tato akce vznikla. Poté jsme se popořádku věnovali letošním výročím. Napřed tomu nejstaršímu – 180 let od napsání pohádky O statečném cínovém vojáčkovi. Tuto pohádku jsem dětem také přečetla a poté jim dávala z textu různé postřehové otázky. Správné odpovědi byly odměněny sladkostmi. Poté jsem přečetla jeden díl z knihy Povídání o pejskovi a kočičce – Jak pejsek s kočičkou myli podlahu. Tato kniha má v letošním roce též výročí 90ti let vzniku. Následovaly různé kvízy, které se k tomuto známému dílu Josefa Čapka vztahovaly. Děti je luštily ve skupinkách po 3-4 a zabralo jim to skoro hodinu. Zase následovala sladká odměna. No a pak byli již všichni natěšeni na stezku odvahy. Ta byla tématicky laděná k poslednímu letošnímu výročí – 80 let od začátku vycházení Rychlých šípů.

Takže jsme po desáté hodině vyšli z knihovny směr Náklo. Tam jsme se rozdělili do 3 skupin. Každá šla jiným směrem a měla za úkol podle záblesků baterky najít a chytit osobu, která jim napřed předá hlavolam, který musí vyřešit. Poté skupina obdržela obálku, kde se skrývala zašifrovaná věta. 3 věty pak daly dohromady nápovědu kde leží ukrytý poklad. Posuďte:

TAM KDE SÁMO SEDÍ, VĚROZVĚSTI POKLAD STŘEŽÍ A SVATOPLUK NA NĚJ HLEDÍ.   

A nastalo hledání. Trvalo asi 10 minut a poklad byl objeven pod kameny přímo u Liliového kříže. Blížila se půlnoc, začal foukat dost studený vítr, tak jsme se rychlým krokem rádi vraceli do knihovny.

Tady náš čekal poslední úkol dne: ulehnout tak, abychom se všichni dali a pohodlně vyspali. Ač to tak zpočátku nevypadalo, podařilo se. 54 osob na zemi a jeden na stole J. Před spaním, jen za svitu baterky, jsem jim ještě přečetla 2 pohádky a o půl druhé snad už spali všichni.

V šest ráno jsem běžela do pekárny pro koláčky a začala vařit čaj. Děti se postupně probíraly, snídaly a „toaletily“ J. Ono 55 lidí na 1 záchod a 2 umyvadla je maličko nepoměr. Ale nejsme žádné ořezávátka, tak jsme to, ostatně jako každý rok, dali! Po společném focení udělali starší kluci pro všechny rozcvičku a pak následovalo balení. To je činnost, která mně každý rok nepřestává udivovat a bavit zároveň J. Těch věcí, co ničí není a naopak co se hledá…! Pak se rozdal poklad a upomínkové záložky a zase se běželo hrát ven, dokud se všichni nerozešli domů.

Pak už jen 3hodinový úklid knihovny a já mohla za zvuku zvonů pravého poledne jít domů s vědomím, že akce proběhla, byla úspěšná a nabírat síly na tu v příštím roce J.

Na závěr se sluší poděkovat. Opět některým maminkám za napečené buchty, opět Obci za snídani a sladké odměny, majiteli pole na kterém děti běhaly, protože před knihovnou to nešlo a nakonec klukům Honzovi, Míšovi a Ondrovi za pomoc se zábavou.

Fotky ve fotogalerii.

2019 - KLÁRA SMOLÍKOVÁ V KNIHOVNĚ

Ve čtvrtek 21.11.2019 přijela z Prahy do knihovny naše významná spisovatelka, lektorka, scénáristka, publicistka,.... prostě "žena mnoha profesí" paní Klára Smolíková. Měla v knihovně dvě besedy - žákům 5. tř. představila hlavně hrdiny svých knih o Tajné dvojce A+B. Děti se dozvěděly nejen něco samotných knihách, ale také jak se takový detektivní příběh tvoří. Co je třeba zdůraznit, na co se zaměřit a jak čtenáře zaujnout i napínat zároveň.

Čtvrťáci se zase věnovali tvorbě komixu. Jak vůbec vzniká, kdo všechno se na něm podílí, jaké se zde používají znaky, obrázky i jak se ilustrovaně zaznamenává třeba děj. Obě skupiny dětí vypracovávali pracovní listy k daným tématům.

Paní spisovatelka je velmi příjemná žena, která umí vyprávět, zaujmout i motivovat zároveň. Obě besedy byly podmětné a hravé a děti se bavily a zároveň něco naučily. Jen nás trochu více zlobila technika, takže se muselo občas improvizovat ☺.

 

2019 - MILOTICE V KOSTCE


akce_milotice_v_kostce.jpg 

– v neděli 13.10.2019 proběhla v knihovně beseda se čtyřmi průvodci místního zámku. Velmi příjemně, zajímavě a vtipně se s námi o své zážitky podělili Janka, Zdeněk, Robin a Lucka. 27 návštěvníků se dozvědělo formou volného vyprávění, otázek a odpovědí co obnáší provázení, jaké jiné práce na zámku čekají na brigádníky, zážitky s návštěvníky i jak to probíhalo při natáčení Aristokratky. Hodina uběhla jako voda a další půlhodinu jsme si s všichni navzájem sdělovali své zážitky s průvodci na různých kulturních památkách.

 

2019 - NOC S ANDERSENEM

nsa_2019_jpg.jpg

NsA 2019 – letos proběhlo nocování v knihovně z pátku 29. na sobotu 30. 3. a byla to oproti loňským letům větší pohodička. Nocovalo nás totiž trochu méně – „jen“ 32 dětí a 2 dospělí. Letos poprvé chyběl knihovnický pes Jerry, protože už je starý a potřebuje svůj klik. Nicméně jsme si to všichni užili. Venkovní skautské hry venku vystřídali literární kvízy a poslech Andersenovi pohádky Císařovi nové šaty. Dále jsme si povídali o knihách z nakladatelství Albatros, které slaví letošní rok 70 let svého založení. No a po svačince, jsme se začali připravovat na stezku odvahy. V jedné staré knize v knihovně se našel zapomenutý vzkaz od zbojníka Žilky, který loupil v lese mezi Vacenovicemi, Bzencem a Strážnicí. Bylo v něm něco o ukrytém pokladu a zároveň jakási indicie, která nás navedla na cestu. Postupně jsme nacházeli různě ukryté nápovědy kam dál, až nás to zavedlo na rozcestí u rybníka. A tam, považte!, jsme ve vykotlaném starém stromě opravdu nalezli poklad. A ne ledajaký! Čokoládový. A v něm byl přiložen vzkaz, že si ho tam Žilka schoval, kdyby náhodou přes Milotice prchal před četníky, aby měl na posílenou. Kdyby padal hlady a únavou, zlato by mu sotva pomohlo. Tak byl chytrý. Jenže z nějakého důvodu si to nepotřeboval, nebo nestihl vyzvednout a díky tomu jsme byli úspěšní. Chvíli po půlnoci jsme se vrátili domů. Tedy do knihovny. Než jsme se všichni uložili ke spánku, uběhla hodina. Ve čtvrt na dvě usnuli za zvuků pohádky i ti poslední. O půl sedmé ráno se přivezla snídaně – sýrové bulky a tvarohové koláčky. Teplý čaj byl k dispozici pořád ve várnicích, takže nám absolutně nic nechybělo. Asi hodinová ranní rozcvička a hry v krásném jarním počasí, kdy si někteří troufli i na krátký rukáv, už byla jen třešnička na dortu bezva akce. V devět odešel poslední nocležník a všichni už se těší na příští rok ☺.

2019 - BURZA KNIH

burza_2019_jpg.jpg

Burza knih 2019- čísla:

Počet prodejců:           19

Nabídka knih:             1356 ks

Prodáno knih:             253 ks

Návštěvníci celkem:   95 (PÁ 9, SO 39, NE 47)

 

2019 - DEPRESE Z POHLEDU PACIENTKY

akce.jpg

zajímavá beseda proběhla v pátek 15.3.2019. Paní Bc. Ludmila Krivancová z Karlových Varů se s námi velmi otevřeně podělila o svou zkušenost s touto velmi nazáviděnihodnou nemocí, která je v našich krajích bohužel stále trochu opomíjena či dokonce zlehčována. Během přednášky se rozproudila celkem živá diskuze na různá témata, dokonce jsme i zabrousili na otázky víry, apod. Bylo nás zde 25 posluchačů a věřím, že si každý "odnesl" něco, co mu pomůže ať už v osobním životě nebo při setkání s člověkem, který touto nemocí trpí.
 

2019 - ŽÁCI 1. a 2. tř. místní ZŠ v knihovně 

v lednu navštívily knihovnu děti z 1. a 2. tř. Nebylo určeno žádné téma, takže jsme s dětmi probrali obecně vše o knihovně, vzniku knihy a psaní příběhů. Nakonec si žáčci prohlédli spoustu knih a někteří se rovnou zaregistrovali jako noví čtenáři.

  

2020 - BESEDA S PETREM VACULOU-Filipíny


Ve čtvrtek 24. září 2020 proběhla pod záštitou místní knihovny a obce Milotice v kulturním domě beseda s místním občanem Petrem Vaculou o jeho půlročním pobytu na Filipínách. Petra přišlo podpořit kolem šedesáti návštěvníků převážně z řad rodiny a kamarádů, a tak byla atmosféra velmi přátelská. Nelze se proto divit, že otázky týkající se jeho cesty se sypaly jedna za druhou a z původně plánovaných dvou hodin najednou byly hodiny čtyři. Petrovo poutavé vyprávění ještě umocňovalo promítání fotografií na novém plátně, které bylo pořízeno pro knihovnu spolu s dataprojektorem z dotace poskytnuté Ministerstvem kultury. Jak se ukázalo, i čtyři hodiny byly málo a předběžně jsme se domluvili na pokračování v prosinci. Bohužel, okolnosti nám nepřály, ale jakmile bude líp, určitě se znovu sejdeme.

2020 - BURZA KNIH 11.-13.9.2020

burza_2020-sken.jpg

 

Burza knih - čísla:

Počet prodejců:            13

Nabídka knih:             798 ks

Prodáno knih:             168 ks

Návštěvníci celkem:   92 (PÁ 14, SO 73, NE 5)